[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Człowiek żyje tylko raz. Może żyć długo lub krótko, zdrowo lub borykać się z chorobami,
może mu się powodzić dobrze lub może być biedakiem. Dla każdego jest chyba oczywiste, że lepiej
żyć długo i zdrowo, należeć do wyższej klasy społecznej, mieć wyższą inteligencję, lepsze osiągnięcia
zawodowe i naukowe, więcej zarabiać, lepiej uczyć się w szkole średniej i łatwiej dostać się na studia
itd. itd.
Badania wykazały, że ci, którzy to osiągnęli mieli wyższy poziom kwasu moczowego, a
jednocześnie wiemy, że taki wyższy poziom kwasu moczowego mają ludzie spożywający więcej niż
inni białek i tłuszczów zwierzęcych. Czy wniosek z tych faktów nie jest oczywisty? A jednak
większość ludzi nie potrafi wyciągnąć tego wniosku, a tym bardziej zastosować go w swoim
codziennym praktycznym życiu.
Jeśli chcemy, aby nasze dzieci dobrze się uczyły i dużo w życiu osiągnęły, to znacznie lepiej
wydać pieniądze na ich dobre, optymalne odżywianie, niż płacić za korepetycje, dodatkowe kursy i
zajęcia kształcące.
Nawet zmiany genetyczne, które są przyczyną około 3000 chorób pochodzenia genetycznego,
powstały u naszych przodków głównie z niekorzystnego odżywiania. Bowiem wszystkie procesy
życiowe organizmu są uruchamiane i sterowane bezpośrednio lub pośrednio tym, co człowiek zjada.
Kolejne pokolenia ludzi musiały dostosowywać się do zmian zachodzących w ich środowisku.
Najważniejsze były zmiany w odżywianiu. Ludzie, aby mogli przeżyć, musieli się do nich dostosować
także poprzez zmiany w materiale genetycznym, tj. uruchamiać lub blokować te lub inne geny, w
zależności od składu pożywienia.
Człowiek może żyć stosując różne modele żywienia, ale jego wartość biologiczna, długość
życia, czynność umysłu, zdrowotność, przy każdym modelu żywienia będą inne. Inaczej musiał
odżywiać się człowiek, który zachorował na chorobę Buergera, a inaczej ten, który zachorował na
miażdżycę, a jeszcze inaczej ten, który nie choruje na żadną chorobę.
Możliwości złego odżywiania się jest bardzo dużo. Samych różnorodnych, bezrozumnych
diet ludzie wymyślili tysiące. A przecież żywienie optymalne, czyli najlepsze, może być tylko jedno.
%7ływienie to musi być oparte na ścisłej wiedzy: na znajomości składu chemicznego ludzkiego ciała i
składu chemicznego i zjadanych pokarmów, a przy tym musi uwzględniać podstawowe 1 prawa fizyki
i chemii. Ludzie przestrzegają tych praw w wielu 1 dziedzinach, z wyjątkiem dziedziny najważniejszej
odżywiania.
U każdego człowieka można spowodować wystąpienie zachorowania na prawie każdą
chorobę, odżywiając go w sposób stanowiący przyczynę tej choroby. Z tysiąca ludzi karmionych tak,
aby musieli zachorować na cukrzycę typu I zachorują wszyscy, bez żadnych wyjątków. Podobnie jest
z innymi chorobami.
Często ludzie mówią, że odżywiają się tak samo jak pozostali członkowie rodziny, więc gdyby
choroby zależały od odżywiania, to wszyscy w rodzinie powinni chorować na tę samą chorobę. A tak
nie jest. Podobnie przy żywieniu zbiorowym (np. w wojsku, w internatach, w więzieniach) odżywianie
jest takie samo, a ludzie chorują na różne choroby.
Prawda jest taka, że każdy człowiek odżywia się inaczej, tak w rodzinie, jak i przy zbiorowym
żywieniu. %7ływienie identyczne byłoby wówczas, gdyby wszystko, co członkowie tej zbiorowości
zjadają, zostało uprzednio dokładnie wymieszane i zhomogenizowane. Wówczas większy człowiek
zjadałby więcej objętościowo, a mniejszy mniej, ale proporcje między poszczególnymi składnikami
pożywienia byłyby takie same, a zatem wszyscy odżywialiby się tak samo. Ale przecież żadna
zbiorowość tak się nie żywi.
Ale i to nie oznacza, że wszyscy chorowaliby na te same cho' roby, gdyż liczne czynniki
środowiskowe mają wpływ na to, co organizm zrobi z tym, co człowiek zjadł. Ciepło, zimno, jakość
ubrania, wielkość wysiłku fizycznego, narażenie lub nienarażenie na stresy psychiczne, praca fizyczna
czy umysłowa, miękka czy twarda woda do picia, większe lub mniejsze ciśnienie atmosferyczne,
specyficzne cechy miejsca zamieszkania (góry, morze, duże miasto, wieś), zawartość tlenu w
powietrzu, większa lub mniejsza waga i wysokość ciała, wilgotność powietrza i szybkość wiatrów na
danym terenie, długość dnia i nocy, większe lub mniejsze oświetlenie, nasłonecznienie, a nawet tak
drobiazgowe czynniki, jak zimno lub ciepło w pokoju w czasie snu, pierzyna do przykrycia czy koc.
Wszystkie te czynniki, a także inne mające wpływ na organizm człowieka, wpływają też na to, jak
spożytkuje on składniki pożywienia, na co je przeznaczy: na ciepło, na energię, na odbudowę tkanek,
na zwiększenie odporności, na walkę z przypadkowym zaziębieniem itd. Tak więc nawet przy
identycznym odżywianiu się w rzeczywistości odżywienie organizmów ludzkich różni się.
W bieżącym stuleciu setki tysięcy razy wzrosło natężenie i różnorodność pól
elektromagnetycznych wytwarzanych przez różne urządzenia budowane przez człowieka. Fale
elektromagnetyczne wytwarzane są przez wszystkie silniki elektryczne: suszarki do włosów i
elektryczne maszynki do golenia, nadajniki radiowe i telewizyjne, radary wojskowe i cywilne, satelity,
komputery, kuchenki mikrofalowe, telefony komórkowe i setki innych urządzeń technicznych.
Zmieniło to istotnie środowisko naturalne. Fale elektromagnetyczne wytwarzane przez te wszystkie
urządzenia są szkodliwe dla człowieka. Na razie nic nie wskazuje na to, by ludzkość powstrzymała się
od zwiększania tła elektromagnetycznego Ziemi. Przeciwnie. Wytwarza się coraz więcej takich
urządzeń.
Na fale elektromagnetyczne lekarstwa nie ma. Ale jest pewien sposób. Fale
elektromagnetyczne najsilniej działają na organizmy słabe. Jedynym sposobem na to, by szkodziły one
możliwie mało, jest ogólne wzmocnienie organizmu.
Odżywianie najlepsze biochemicznie dla człowieka zwiększy jego odporność na działanie
szkodliwych czynników środowisl kowych, w tym chorobotwórczych, na zatrucia chemiczni i [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • showthemusic.xlx.pl
  • © 2009 Silni rządzą, słabych rzuca się na pożarcie, ci pośredni gdzieś tam przemykają niezauważeni jak pierd-cichacz. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates